måndag 6 mars 2017

Om du tjänar pengar på mitt innehåll så kanske du borde betala mig

Det finns inom journalistiken något som kallas för en rewrite. Det betyder helt enkelt att en tidning tar en artikel från en annan tidning, skriver om den lite, och sedan publicerar den som en egen artikel med en hänvisning av typen "Det rapporterar Di Digital".
--
 Orsaken till att det här förfarandet är helt lagligt, och att det kommer att hända i framtiden, är att yttrandefriheten trumfar upphovsrätten. Det måste vara tillåtet för ett medieföretag att låna nyheter från konkurrenter – eftersom ett statligt förbud mot det förfarandet skulle angränsa till censur.
--
 Automatisering av rerajts. Det blir allt enklare att aggregera innehåll från andra sajter och presentera det i en egen nyhetstjänst, och skapa intäkter genom annonser i den tjänsten trots att man själv inte skapar någon originaljournalistik. Schibsted-ägda Omni har tagit fram en utmärkt tjänst som, med en hel del mänskligt redaktörskap som tillägg, gör ungefär det
--
Föreställ er nu följande scenario, exempelvis tio år in i framtiden: Så fort Dagens Nyheter publicerar en ny artikel på sin betaltjänst – så gör en journalistrobot på Omni automatiskt en rewrite av textendaktörskap som tillägg, gör ungefär det.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Clicky Web Analytics Web Analytics